0704-401-401 anna@vimlewebb.se

Vanliga frågor om WordPress & VimleWebb

Vanliga frågor om WordPress

 

Vad är WordPress och vad kostar licensen?
WordPress är ett gratis publiceringsverktyg, ett CMS där du arbetar i en kontrollpanel med innehållet. När du sparar – skickar du upp dina ändringar direkt till din hemsida. Du betalar ingenting alls för att använda WordPress. Det är en open source programvara och tillgänglig för alla att använda fritt.

När du använder konsulter & webbyråer betalar du för arbetet som utförs, inte för programvaran WordPress.

Varför ska man välja WordPress som plattform?
För att det är en låg inlärningströskel, inga licensavgifter, stora variationsmöjligheter, väl beprövat och utbrett med stor kunskap samt lätt att utöka/ändra hemsidan i takt med företagets förändringar. Det är en av världens största plattformar, i skrivande stund är 28% av webbplatserna idag byggda på WordPress. Allt från enkla bloggar till avancerade nyhetssajter. Du betalar heller ingen licensavgift till WordPress utan kan fritt använda deras programvara hur länge du vill.
Vad är skillnaden på wordpress.com och wordpress.org?
WordPress.com är WordPress gratis bloggverktyg. Du får ett utrymme på deras egna servrar och kan där använda de tillägg och de teman som finns tillgängliga där. Du har ingen kontroll över filerna och kan inte göra utveckling på din webbplats utöver vad som erbjuds av WordPress.com.

WordPress.org är platsen där du kan ladda ner alla grundfiler som behövs för att göra en WordPress installation på ett eget webbhotell. Du betalar inte för filerna, men du betalar för att förvara dem på ett webbhotell. Med denna lösningen har du full kontroll och tillgång till dina egna filer för din webbplats.

VimleWebb arbetar endast med WordPress webbplatser där vi har tillgång till alla filer för webbplatsen. Alltså WordPress.org alternativet.

Vill du veta mer om WordPress på egen domän rekommenderar jag ett besök på WordPress.org

Saknar du svaret på din fråga?

Vill gärna svara på alla dina frågor om WordPress & VimleWebb, om du inte hittar det du söker här eller på andra sidor på webbplatsen, skicka ett mejl så kommer svaret snabbt till dig!

 

Vanliga frågor om VimleWebb

 

Hur lång tid tar det att göra en webbplats?
Vi är effektiva och snabba, vi tycker inte om att lägga jobb åt sidan och göra dem ”sen”. En överenskommen deadline hålls garanterat. Men vill också framhäva att göra en webbplats kräver ett gediget och dedikerat arbete, både av dig som kund och av VimleWebb, det är inget vi kompromissar med, även om vi arbetar effektivt och håller överenskomna deadlines.

En enklare webbplats byggd på ett premiumtema går oftast fortare att producera än en webbplats med ett unikt tema med av oss programmerade funktioner och design.

Håller ni kurser i WordPress?
Ja, Anna håller anpassade kurser för en eller flera personer på ditt företag. Upplägget kan vara att tillsammans hitta bästa arbetssättet i WordPress, få hjälp att komma över lite trösklar eller så kan det vara en heldagsutbildning med en grupp på flera deltagare. Ofta hålls kurser via Skype!

Anna håller även föreläsningar och handledning på Borås Högskola om WordPress.

Jag hinner inte, kan ni hjälpa mig uppdatera?
Absolut hjälper vi dig med det! Vi sköter uppdateringar av både innehåll och tekniken. Det finns olika lösningar för hur vi kan göra – hör av dig så hittar vi bästa lösningen för just dig!
Var köper ni teman?
De gånger vi använder premiumteman köper vi från olika håll bereonde på kundens behov. På Theme Forest finns stor variation både vad gäller design, funktion men också kvalitet! Det finns bra teman men också många dåliga teman där. Det är bra om man är lite kritisk och läser en del om temat och googlar om utvecklaren så man får en känsla för om det är buggigt eller inte.

Tänk på att en färdig mall oftast inte är en långsiktigt hållbar lösning.

Elegant Themes har ett tema som många använder som dessutom är lätt att anpassa via kontrollpanelen. Det heter Divi.

Köper du ett tema på Theme Forest via min annonslänk ovan får jag några kronor som tack för hjälpen. 

Måste man ha https på sin webbplats?
Ja, jag rekommenderar alla att skaffa SSL-certifikat och använda https protokollet på sin webb. Många webbhotell har börjat införa gratis certifikat, så börja med att kontakta ditt webbhotell. Behöver du hjälp att konfigurera webbplatsen för https hjälper vi gärna till!
Vilket tillägg är bäst för flerspråkighet?

Vi har hittills använt WPML och det kostar några hundralappar. Har även provat några av de som är gratis men inte riktigt kommit överens med dem. Finns också många teman som är förberedda för WPML då det är ett välkänt och välanvänt tillägg för många utvecklare. Dock har det kommit en del uppstickare som inte är så komplexa. Titta gärna på ex. Polylang som mina utvecklare numera rekommenderar. Det ”kan” inte lika mycket som WPML men räcker kanske för ditt behov?

Vad kostar en hemsida hos VimleWebb?
Den frågan bemöts ofta med ”Vad har du för budget?”. För alla företag och föreningar har olika stor budget och därmed anpassas webbplatsen efter den tillåtna budgeten. Genom att analysera behovet med vetskap om budgeten hittar vi rätt nivå för webbplatsen.

Om ditt behov är större än vad budgeten täcker tackar VimleWebb nej till uppdraget. Våra kunder kan lita på att fakturan inte kommer med några överraskningar och att webbplatsen gör sitt jobb.

Jag har blivit hackad, vad gör jag?
Vi vet hur paniken stiger när man blivit hackad. Har hänt oss med, för ett antal år sedan innan vi visste hur vi skulle skydda oss på bästa sätt. Därför lägger vi allt annat åt sidan om du ber oss om hjälp att rensa bort ditt hack och göra de åtgärder som minskar risken för fortsatt intrång.

Du får också information om hur du bör fortsätta sköta din site för att minimera risken att drabbas igen.

Vi erbjuder även förvaltningsavtal för att helt avlasta dig från oron!

Varför säljer ni förvaltningsavtal, är inte WordPress enkelt att sköta själv?

Ja, WordPress är enkelt att arbeta med. Men som med alla programvaror måste även WordPress uppdateras. Det finns alltid risker med att uppdatera en programvara och det behöver föregås av backup samt om något händer så ska man kunna återställa igen. Alla känner sig inte trygga i att uppdatera sina tillägg och WordPress filer. Dessutom är det många företag som ser vitsen av att lägga ut det arbetet och istället fokusera på sin verksamhet.

Av samma anledningar lägger många företagare ut sin bokföring på en redovisningskonsult, att välja att lägga ut underhåll och teknik på sin webbplats till en konsult är för många ett bra sätt att få loss tid och istället kunna engagera sig i innehållet på webbplatsen.

Därför erbjuder vi förvaltningsavtal från 300,-/månad!

Har ni olika typer av förvaltningsavtal?
Ja VimleWebb tillhandahåller tre olika nivåer samt extra tillägg för ökad säkerhet. Ta kontakt för att tillsammans med oss avgöra vilken variant som är lämpligast för just ditt företags webbplats.

Alla våra förvaltningsavtal är obundna och kan när som helst sägas upp utan uppsägningstid!

Gör ni webbplatser utifrån egen design?
Ja det gör vi! Vi har flera designers som vi samarbetar med för att få fram rätt design för just din webbplats. Det händer att kunderna har egen designer och då samarbetar vi såklart med hen.

Är VimleWebb rätt WordPress webbyrå för dig?